Dette bør du vide om akasse

16.08 - 2022 5 min Hvad Er En A Kasse Det Skal Du Vide

Hvad er en a-kasse? Det skal du vide

Du har sikkert hørt, at det er fornuftigt at være medlem af en a-kasse i tilfælde af, at du skulle miste dit arbejde. Men hvad er en a-kasse egentlig, og hvilke fordele får du ved at være medlem? Du kan her læse mere om, hvad en a-kasse kan hjælpe med, og hvorfor det er en rigtig god idé at melde sig ind i en.


A-kasse er en forkortelse for arbejdsløshedskasse

En a-kasse står for arbejdsløshedskasse, og det er en organisation, der mod et fast månedligt eller årligt kontingent sikrer dig økonomisk støtte, hvis du bliver arbejdsløs. Er du medlem af en a-kasse, har du nemlig mulighed for at modtage dagpenge i ledighedsperioden. Dagpengene bliver delvist finansieret af det beløb, som medlemmerne betaler via deres kontingent, og delvist af lønmodtagernes arbejdsmarkedsbidrag.

Det er ikke lovpligtigt at være medlem af en a-kasse, men det er dit økonomiske sikkerhedsnet, hvis du mister dit job. Selvfølgelig bliver der en ekstra månedlig udgift, men havner du i en usikker situation, er pengene godt givet ud.

Det er et krav, at du har været medlem af en a-kasse i minimum 1 år, før du kan få udbetalt dagpenge. Så har du optjent anciennitet nok til at modtage ydelsen, såfremt du opfylder visse krav. Du får udbetalt det samme dagpengebeløb, uanset hvilken a-kasse du er medlem af, og hvad du betaler i kontingent. Altså er det meget fordelagtigt at melde sig ind i en a-kasse.


Hvornår opstod a-kassen i Danmark?

Den statsanerkendte a-kasse har eksisteret i Danmark i mere end 100 år nemlig siden 1907. Her sluttede folk sig sammen og betalte et månedligt beløb til en fælles kasse, der stod for at udbetale disse penge til medlemmer, som blev arbejdsløse. Men faktisk opstod den første medlemsdrevne a-kasse allerede i 1876 i forbindelse med arbejdsbevægelsen. Denne blev dannet under navnet Formernes Hjælpeforening.

De danske a-kasser er i dag statsstøttede organisationer, der varetager andre opgaver end blot at udbetale dagpenge, såsom at hjælpe flere ledige i job. Der findes omkring 30 a-kasser i Danmark, som er statsgodkendte og kan udbetale dagpengeydelser.


Fordelene ved at være medlem af en a-kasse

Er du medlem af en a-kasse, har du efter 12 måneders medlemskab ret til dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Du risikerer altså ikke at ende i en situation, hvor du ikke kan betale din husleje eller dine regninger, hvis du i en periode står uden job. Bliver du ledig uden at være medlem, kan du ikke modtage dagpenge. I stedet kan du være nødsaget til at få kontanthjælp, hvilket giver et noget lavere rådighedsbeløb end dagpengeydelsen.

Det er underordnet, hvilken a-kasse du er medlem af, når det gælder udbetaling af dagpenge, men der er andre vigtige fordele, som er værd at være opmærksom på. Størstedelen af Danmarks a-kasser er specialiseret i bestemte fagområder. Det betyder, at de kan tilbyde nyttige og relevante medlemsfordele specifikt for din branche. 

De kan bl.a. hjælpe med:

  • Rådgivning, så du får de dagpenge, du er berettiget til, og kan finde rundt i dagpengejunglen.
  • Vejledningssamtaler, der vil hjælpe dig med at finde vejen til dit nye job hurtigst muligt.
  • Arrangementer, som har udvikling af dit netværk og dine kompetencer i fokus.
  • Udbetaling af sygedagpenge, barselsorlov, forældreorlov, feriepenge og efterløn. 

Er du ikke medlem af en a-kasse, kan det derfor være fordelagtigt, at melde dig ind i en allerede i dag.


En a-kasse er ikke det samme som en fagforening

Mange er af den opfattelse, at en a-kasse og en fagforening hænger sammen som en samlet pakke, man skal vælge, når man skal ud på arbejdsmarkedet. Sådan hænger det dog ikke sammen. Som nævnt giver en a-kasse økonomisk sikkerhed i form af dagpenge i tilfælde af, at du bliver ledig. Derimod giver en fagforening vejledning og juridisk hjælp til dig, der er i arbejde.

Fagforeningen har ikke noget med dagpenge at gøre; faktisk kan den slet ikke hjælpe dig økonomisk, hvis du skulle blive arbejdsløs. Derimod støtter en fagforening dig, imens du er i arbejde f.eks. med lønforhandlinger, ansættelseskontrakter osv. Altså lægges der hovedsageligt vægt på lønmodtagerens juridiske rettigheder.

Du har frihed til at vælge en hvilken som helst a-kasse og fagforening. Ønsker du at melde dig ind i en a-kasse uden en fagforening, kan du også sagtens gøre det. Det anbefales dog at være medlem af begge, hvis du gerne vil have et solidt sikkerhedsnet, der kan gribe dig.


A-kasser er gratis for studerende

Hvis du studerer, tænker du måske ikke over, at det er en god idé at være medlem af en a-kasse – men det er det. Du har nemlig ret til dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet, hvis du altså har meldt dig ind i en a-kasse minimum 1 år før, du afslutter din uddannelse. Er du studerende, og opfylder din uddannelse bestemte krav, er et medlemskab i en a-kasse endda gratis. Det er således en rigtig stor fordel for dig at melde dig ind, mens du studerer.